ję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.
Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.
Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.
I chociaż pić możemy ją od
Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.
Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.
Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.
Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.
Najlepiej smakuje oczywiście w Italii ale
Kawa włoska oraz ekspresy do kawy to artykuły, na które zawsze znajdą się chętni. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ kawa włoska nie ma sobie równych. Najlepiej smakuje oczywiście w Italii, ale i u nas można już kupić różne jej gatunki. Włosi jak nikt inni doszli do perfekcji w przyrządzaniu tego napoju i jeśli ktoś faktycznie chciałby zgłębić temat, musi udać się jednak na Półwysep Apeniński.
A w jakiej wersji kawa smakuje najlepiej? No cóż, nie odpowiemy jednoznacznie na to pytanie, ponieważ każdy z ans ma inne upodobania w tym względzie Jedni piją kawę po turecku i nie wyobrażają sobie, aby mogli nie rozpocząć dnia od szklanki takiej kawy. Nawiasem mówiąc, z Turcją nie ma to kompletnie nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A są i tacy, którzy pijają li tylko kawę z ekspresu ciśnieniowego. Tym bardziej, że ciśnieniowe ekspresy do kawy weszły przebojem na nasz rynek już jakiś czas temu. To faktycznie bardzo wygodne w użyciu sprzęty. Najlepiej kupować takie, które mają wbudowany młynek. Cóż może być lepszego niż aromantyczny napar ze świeżo zmielonej kawy?